Browar Faktoria sp z oo, Związkowa 44, 04-522 Warszawa. Uwarzone w PPHU Jamard Marianna Kacprzak, 62-650 Kłodawa, Bierzwienna-Długa Kolonia 104A. Kod kreskowy: 59068742350031).
Wine Tripel z suszonymi winogronami. Piwo pasteryzowane.
Najlepiej spożyć przed 01-02-2019.
Skład: słody: pilzneński, pszeniczny, Abbey; chmiel Warriot; drożdże Wyeast Ardennes; cukier kandyzowany; suszone winogrona Furmint z botrytis cinerea2) z Tokajskiego rejonu winiarskiego.
Alk. 10,6% obj. Ekst. 19% wag. Goryczka ~ 25 IBU.
Kolor: jasno-bursztynowy. Klarowne. Piana średnio obfita, zróżnicowana, biała, z lekkim odcieniem beżowym. Zanika do cienkiego pierścienia. Zostawia niewielkie ślady na szkle.
Nasycenie średnie.
Zapach: zdecydowany, winny.
Smak: wyraźne winogrona z lekkim kwaskiem. Trochę słodu. Goryczka prawie niezauważalna, szybko znika. Po podgrzaniu zwiększa się odczucie wina. Trochę za duże. W ogóle, raczej słabe wino niż piwo. Alkohol oczywiście robi swoje. Złe to nie jest, ale dla mnie zbyt „winne” jak na piwo. Zdecydowanie wolę „piwne” piwa, najlepiej jedno-chmielowe. Ale gdzie takie znaleźć.. Nawet ze świecą.
Dlatego 7 punktów.
Opinia: Naj
20/01/2018
Skład, parametry i data ważności identyczne.
Barwa bursztynowa, mglista z pływającymi drobnymi kłaczkami.
Piana kremowa, gęsta i obfita o różnej wielkości pęcherzykach. Opadła do cienkiej warstewki. Drobniutką koronką osiadła na ściance szklanki.
Nasycenie średnie.
Zapach metalu, kiszonej kapusty, trochę przypraw, słodu i winogron.
Smak mocno kwaśny z delikatną kapustą. Nutki wytrawnego wina z wyraźnymi winogronami. Sporo przypraw lekko gryzących w przełyku, choć alkohol też tu swoje robi. Goryczka z tych mniejszych. Wydaje mi się, że to piwo może być zwyczajnie zepsute.
Subiektywne 4 punkty.
Opinia: Sten
19/10/2018