Fabryka Piwa - Hoppy Hour

Wyprodukowane w Browarze restauracja Marysia, Sczyrzyc dla Fabryka Piwa, Częstochowa.

American India Pale Ale. Piwo pasteryzowane.

Skład: woda; słody: Pale Ale, pilzneński, Carahell, Caramunich; chmiele: Chinook, Cascade, Amarillo, Citra; drożdże US-05.

Zawartość alkoholu: 5,7% obj., ekstraktu: 14° Plato, IBU-60.

Barwa miedziano - bursztynowa, mętna.

Piana kremowa, cienka. Opadła do minimalnej pierzynki, za to obficie oblepiła szkło.

Nasycenie średnie.

Zapach lekko cytrusowy ze sporym słodem i pieczywem oraz niczego sobie karmelem. Mam dziwne przeczucie, że wyczuwam też sos sojowy.

Smak słodowy z wyraźnym chlebkiem. Całkiem sporo cytrusów, trochę żywicy i tu też daje o sobie znać sos sojowy… Goryczka niespecjalnie mocna, bez wątpienia mniejsza od zapodanej wartości. Czemuś nie do końca to piwo kojarzy mi się z AIPA, choć złe nie jest.

Słabe bardzo 7 punktów, ze wskazaniem na 6.

Opinia: Sten
01/11/2015

encyklopedia/piwa/fabryka_piwa_hoppy_hour.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:55 (edycja zewnętrzna)