Wyprodukowano dla: Fabryka Piwa, Częstochowa. W sieci można znaleźć informację, że piwo to warzy Szczyrzycki Browar Cystersów Gryf, Szczyrzyc. Kod kreskowy: 59052794841391).
Producent zachwala to piwo: „Prezentujemy lekkiego, palonego Stouta, który jest idealny na ciepłe wieczory. Odrobina cykorii da Ci siłę na całą noc!”
„Piwo w stylu: Chicory Dry Stout. Pasteryzowane.
Alkohol: 5,1 % obj. IBU 35 12° Plato.
Składniki: Składniki: woda; słody: Czekoladowy, Pale Ale, Jęczmień Palony, Caramunich, płatki owsiane. Chmiele: Tomahawk, Lubelski. Drożdże: S-04. Dodatki: prażona cykoria.”
Klarowności nie sposób ocenić. Barwa prawie czarna, nieprzejrzysta, brak przebłysków pod światło. Piana beżowa, skromna, drobna, lecz nietrwała. Opada w kilka minut do porwanej warstewki i zaraz do zera; słabo i nietrwale oblepia szkło. Nasycenie niskie. Zapach niezbyt mocny, przyjemny. Aromat słodu palonego i czekolady powoduje, że piwo pachnie jak kawa zbożowa. W smaku piwo lekkie i trochę wytrawne; sprawia wrażenie wodnistego. Czuć słabo słód palony, mleczną czekoladę, kawę zbożową, nutę garbnikową (taniny) oraz cykorię i lekki kwasek. Goryczka jakaś taka tępawa. W sumie zawód. Piwo zbyt wodniste i niedopracowane. Zobaczymy, co będzie w nocy…
Póki co 6 punktów tylko.
Opinia: j24
11/10/2016