Wyprodukowano dla Fabryka Piwa, Częstochowa w Browarze Marysia, Szczyrzyc.
Double Bock. Piwo pasteryzowane.
Skład: woda; słody: monachijski, pilzneński, Caramunich, Carared, melanoidynowy; chmiel: Marynka, Lubelski; drożdże W-34/70.
Zawartość alkoholu: 8,0% obj., ekstraktu: 19% wag., IBU-28.
Barwa brązowo - rubinowa, zamglona.
Piana zółto-beżowa, średnia. Zredukowała się do porwanego kożuszka, następnie do opaski. Szkła nie oblepiła.
Nasycenie umiarkowanie spore.
Zapach owocowy. Dominuje wiśnia, nieco mniej śliwek i rodzynek. Delikatny przypalony karmel z nutką słodową z odrobiną miodu i alkoholu.
Smak z lekka słodkawy, wymieszany z owocowym kwaskiem. Prym wiedzie wiśnia, choć i śliwka jest wyczuwalna. Nieco karmelu i słód z wyraźnym pieczywem. Pod koniec daje o sobie znać mało nachalny alkohol. Goryczka niewielka i przełamana miodem. Piwo nieco ciężkawe w konsumpcji, ale zarazem bardzo dobre.
Mocne 7 punktów.
Opinia: Sten
28/06/2016