Fabbrica di Pedavena, Włochy.
Skład: woda, słody jęczmienne karmelowy i palony, kukurydza, chmiel.
Zawartość alkoholu: 8,0% obj. Warka do: 08.2019.
Barwa ciemnego złota, wpadająca w bursztynową, idealnie klarowna.
Piana biała, średnia o drobnych pęcherzykach. Opadła do opaski. Spływającą firanką osiadła na szkle.
Nasycenie średnie.
Zapach słodowo - kukurydziany z wyraźnym alkoholem. W tle odrobina owoców i karmelu.
Smak słodkawy. Zarówno od słodu, kukurydzy, jaki alkoholu, a tego ostatniego jest zdecydowanie za dużo i nieprzyjemnie gryzie w przełyku. Sporo słodu i skórki od chleba i samej kukurydzy oraz karmelu. Goryczka średnie, nieco palona, tłumiona alkoholem, który dominuje w tym piwie. Spożywanie jest generalnie męczące, trudno pokonać małą flaszkę.
4 punkty.
Opinia: Sten
05/07/2018