Erdinger - Weißbier

Erdinger Weißbräu, Niemcy.

Z kontretykiety - dedykowanej chyba na rynek ukraiński - możemy dowiedzieć się, że to: „Piwo pszeniczne na delikatnych drożdżach.” Alkohol 5,3% ekstrakt 12,6%. Skład: woda, słód pszeniczny i jęczmienny, chmiel, drożdże.

O browarze i jego produktach co nie co jest tu: Erdinger Weißbräu

No to otwieramy:

Piwo mętne. Barwa miodu akacjowego. Piana biała, drobna, obfita, ładna. Dość trwała. Opada powoli do cienkiej warstewki, pozostają też jej nikłe ślady na ściankach kufla. Nasycenie średnie do dużego. Zapach świeży, delikatny, choć jakoś mało pszeniczny. Czuć słód. Nuta bananowo - goździkowa praktycznie niewyczuwalna. W smaku piwo lekkie. Czuć słód, lekki kwasek i … właściwie tyle. Posmaków charakterystycznych dla pszeniczniaków nie wyczułem. Goryczka zaznaczona, choć niezbyt mocna.

W sumie piwo pije się nieźle, dobrze wchodzi; smakuje jak dobrze zrobiony solidny koncerniak. Można śmiało wypić, chyba, że ktoś nastawia się na piwo pszeniczne - w takim wypadku odradzam.

7 punktów.

Opinia: j24
08/01/2013

encyklopedia/piwa/erdinger_weissbier.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:53 (edycja zewnętrzna)