Eichbaum - Valentins Weiβbier - Premium Hefeweissbier Hefetrüb

Privatbrauerei Eichbaum, Niemcy.

Skład: woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny, ekstrakt chmielowy, drożdże.

Zawartość alkoholu: 5,3%, ekstraktu: 11,8%.

Barwa cytrynowa wpadająca w bladą pomarańcz.

Piana biała, średnio-obfita i bardzo gęsta. Opadła do milimetrowej warstewki. Szkła nie oblepiła.

Nasycenie znikome.

Zapach subtelnie goździkowy z o wiele bardziej wyczuwalną siarką.

Smak generalnie mdły, jakby mydlany. Odrobina goździka, banana brak. Kwasek umiarkowany wielce, goryczka płytka i krótkotrwała. Na podniebieniu pozostaje lekko mdławy, wodnisty posmaczek. Moim zdaniem niewiele piwo to ma wspólnego z pszeniczniakiem. Nie mniej jednak jakoś zmęczyłem z pewnym niesmakiem. Mimo, że było dobrze schłodzone, ani trochę mnie nie orzeźwiło.

Nie więcej jak 3 punkty.

Opinia: Sten
07/07/2014



Piwo już testowane.

Obecny test miał miejsce 30 lipca br. ale zapomniałem, a szkoda, bo diametralnie się różni, a i fotkę ładniejszą strzeliłem.

Skład i parametry bez zmian. Warka do: 29.09.2018.

Barwa złocista, mocno mętna.

Piana biała dość obfita i gęsta o różnej wielkości pęcherzykach. Zredukowała się dość powolnie do cieniutkiej kołderki. Na szkle pozostawiła kilka plamek.

Nasycenie sporawe.Czuć lekki szczypanie w język.

Zapach klasyczny. Jest i pszenica i banany oraz trochę goździków.

W smaku na początku delikatny cytrusowy kwasek, który przechodzi w nuty słodowe, a te w wyraźny banan i goździki. Goryczka niewielka, acz wyczuwalna i miła w odbiorze. Na finiszu miesza się z kwaskiem. Bardzo dobrze zbalansowane i orzeźwiające piwo.

7,5 punktu.

Opinia: Sten
18/09/2017

encyklopedia/piwa/eichbaum_valentins_weissbier_premium_hefeweissbier_hefetrub.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:55 (edycja zewnętrzna)