Eichbaum - Stephans Brau - Hefeweizen Hefetrub

Eichbaum, Niemcy.

Uwaga co do producenta: Na puszce widnieje informacja German Beer, kraj pochodzenia - Niemcy, oraz Dystrybutor Kaufland Polska Markety Sp. z O.O.. O konkretnym browarze wnioskuję po tym, że warzył dotąd inne piwa o nazwie Stephans Brau.

Informacje z puszki:
Piwo pszeniczne. Pasteryzowane.

Składniki: woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny, ekstrakt chmielu, drożdże.

Alkohol - 5,3%. Ekstrakt - 11,8%. Co ciekawe informacja o zawartości ekstraktu podana jest tylko w niektórych wersjach językowych.

Piwo mętne. Barwa miodu akacjowego. Piana średnio obfita, biała, drobna. Nietrwała; opada szybko do nikłej obwódki; pozostają też jej ślady na ściankach kufla. Nasycenie niskie do średniego. Zapach typowego pszeniczniaka, ale mało intensywny.

W smaku piwo lekkie, jakby nieco wodniste. Czuć słód, do tego kwasek, nuty bananowo - goździkowe. Goryczka zaznaczona, ale jakaś taka tępawa. Po przepołowieniu puszki, zamieszaniu reszty i wlaniu do kufla walory smakowe nieco się poprawiły.

Generalnie masówka. Na upały może się i nada.

Naciągane 5 punktów.

Opinia: j24
05/02/2013

encyklopedia/piwa/eichbaum_stephans_brau_hefeweizen_hefetrub.txt · ostatnio zmienione: 2020/11/28 19:43 (edycja zewnętrzna)