Duvel - Belgisch Speciaalbier

Brouwerij Duvel Moortgat - Belgia;

Kliknąłem w link browaru i muszem przyznać, że proces produkcji tego piwa jest wielce-przerażająco-długi?

Skład: od strony Belgów wiadomo tyle, że zawiera słód jęczmienny… Od strony polskiej już jest lepiej: woda, słód jęczmienny, pszenica, chmiel, drożdże, cukier; alk. 8,5% obj.; nasycenie niskie;

Piwo mętne, barwy blado-żółtej z początkowo obfitą, gruboziarnistą pianą, która zaskakująco szybko topnieje do cienkiej warstewki.

W zapachu czuć pszeniczkę, drożdże, banana, mocną woń przypraw (coś koriandro-podobnego, ten skład to jakaś bujda na resorach) i dobrze wkomponowaną, lekką nutę alkoholową. Smak konkretny. Początkowe nuty słodowo-pszeniczne przechodzą w owoce, przyprawy, alkohol i delikatna goryczkę.

W sumie lepiej to piwko smaczy niż pachnie.

9,5 punktu.

Opinia: Wojciechus
07/07/2012



Kod kreskowy: 54116810140051)

Parametry bez zmian. Naklejka importera informuje:
„Piwo jasne, pasteryzowane, górnej fermentacji. Zawiera słód jęczmienny.”

Piwo mętne. Barwa żółtawo - słomkowa.

Piana biała, bardzo obfita, dość drobna. Nawet trwała. Opada bardzo nierównomiernie (z „grzybkiem” na środku) do nieregularnego kożuszka; pozostają też jej ślady na ściankach kufla.

Nasycenie wysokie.

Zapach niezbyt mocny. Czuć słód, nutę bananowo - goździkową, estry owocowe i drożdże.

W smaku piwo rześkie, wytrawne i dość złożone. Nieco przypomina szampana. Od razu czuć lekką goryczkę. Oprócz niej mamy tu cytrusy, słód, drożdże, nutę ziołową, nieco kwasku, banana z goździkiem, a do tego owoce. Alkohol w smaku niewyczuwalny - za to rozgrzewa wnętrzności. Kilka sekund po przełknięciu pojawia się znów goryczka, średnio mocna, za to przyjemna i trwała. W sumie ciekawe i porządne piwo.

9 punktów.

Opinia: j24
01/10/2015

1)
DUVEL MOORTGAT NV, Breendonk Dorp 58, 2870 PUURS, Belgia
encyklopedia/piwa/duvel_belgisch_speciaalbier.txt · ostatnio zmienione: 2020/11/19 15:51 (edycja zewnętrzna)