Brasserie Dupont, Belgia.
Piwo refermentowane w butelce.
Skład: woda, słód jęczmienny, cukier, chmiel, drożdże (na polskiej wklejce dodatkowo występuje pszenica).
Zawartość alkoholu: 9,5% obj.
Barwa cytrynowo-pomarańczowa, mętna. Na dnie butelki pozostał spory osad drożdżowy. Piana biała, obfita i nad wyraz gęsta o konsystencji ubitego białka. Kilkucentymetrowy grzybek pozostał po spożyciu piwa. Każdy łyk ładnie zaznaczony na ściance.
Nasycenie umiarkowanie spore.
Zapach cytrusowy z lekko winnym aromatem. W tle odrobina drożdży.
W smaku małe co nieco słodu zmieszanego z cytrusowym kwaskiem i odrobiną kolendry. Tu również wyczuwa się winny posmaczek z przyjemnymi kwiatowymi nutami. Goryczka dość intensywna i długotrwała przełamana subtelnymi owocami. Nad wyraz dobre piwo i dodam, że z niewyczuwalnym alkoholem. Ten pojawia się dopiero po spożyciu i przez parę minut czuć go w głowie.
W pełni zasłużyło na 10 punktów.
Opinia: Sten
30/06/2014