Doctor Brew - Hoppy Birhday

Wyprodukowano na zlecenie Doctor Brew w Browarze Bartek.

Double Oatmeal Stout No.1

Skład: woda, słody jęczmienne: pilzneński, karmelowy, czekoladowy, płatki owsiane. Chmiel Fuggle; drożdże; laski wanilii, płatki dębowe z beczki Sherry Oloroso.

Zawartość alkoholu: 7,6% obj., ekstraktu: 18% wag., IBU-48.

Barwa bez mała czarna. Pod silne światło minimalne brunatne przebłyski.

Piana beżowa, średnia i w miarę gęsta. Dość szybko zredukowała się do porwanej kołderki. Całkiem przyzwoicie oblepiła szkło.

Nasycenie średnie.

Zapach to czekolada połączona z kakao. Wyczuwa się też owe płatki dębowe. Wanilia i owszem daje o sobie znać, ale dopiero po złapaniu temperatury przez piwo.

W smaku również pierwsze skrzypce gra czekolada, wyrazista i przemieszana z intensywnym kakao. Subtelne nutki palone. Goryczka w sumie czekoladowa, choć nutki chmielowe też da się wyczuć, podobnie, jak i wanilię. Bardzo zgrabne to piwo i ciekawe w odbiorze, choć powinno mieć coś z czekolady w nazwie :wink: Jak na urodziny browaru to tylko pogratulować.

Mocne 9 punktów.

Opinia: Sten
13/03/2015

encyklopedia/piwa/doctor_brew_hoppy_birhday.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:54 (edycja zewnętrzna)