Doctor Brew – Experimental American Witbier

Wyprodukowane na zlecenie Doctor Brew w Browarze Kościerzyna. Kod kreskowy: 59032406741071).

Piwo pasteryzowane,
niefiltrowana. Zmętnienie i osad są naturalnymi cechami piw niefiltrowanych.

Najlepiej spożyć przed: 24-11-2018.

Skład: woda; słody: jęczmienny pilzneński, pszeniczne; płatki pszeniczne, owsiane; chmiele Mosaic, Amarillo, Cascade; kolendra indyjska; skórka słodkiej pomarańczy; curaçao; drożdże.

Alk. 4,8% obj. Ekst. 11% wag. Goryczka 33.

Kolor: cytrynowy, zmieniający się na szaro-różowy. Silnie mętne, z osadem na dnie butelki i w szklance. Prawdę mówiąc, przypomina sfermentowany kompot.

Piana silna, biała, średnia. Znika bardzo szybko całkowicie, bez śladów na szkle.

Nasycenie średnie.

Zapach: cytrusowy.

Smak: goryczka niewielka, korzenna, trochę piekąca, znika szybko. Zastępuje ją słodycz nieco mdława, ze słabo przebijającą się kolendrą. Za wygląd i pianę odejmuję 1 punkt. W sumie piwo nieciekawe, najmniej udane z „eksperymentów”.

5 punktów.

Opinia: Naj
07/07/2018

1)
Doctor Brew Sp. z o. o., ul. Birmańska 5/11, 52-117 Wrocław.
encyklopedia/piwa/doctor_brew_experimental_american_witbier.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:54 (edycja zewnętrzna)