Brouwerij De Prael, Amsterdam, Holandia.
Styl: Barley Wine.
Skład: woda, otganiczny słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiel, drożdże, pomarańcza, kolendra.
Zawartość alkoholu: 9,6% obj.
Barwa miedziana, mętna.
Piana ciemnokremowa, obfita i o konsystencji ubitego białka. Do końca pozostała centymetrowa warstwa zwieńczona grzybkiem.
Nasycenie niewielkie.
Zapach intensywnie truskawkowy z wyczuwalnym słodem i ciekawą nutką winną. Po złapaniu temperatury pojawia się aromacik drożdżowy. W tle odrobina kolendry.
Smak początkowo bardzo słodki ze sporą dawką słodu. Sporo owoców z truskawką i pomarańczą na czele. Wyczuwalny też alkohol, choć niespecjalnie - na szczęście. Finisz najpierw kwaskowy, przechodzi w goryczkę, by zakończyć się słodyczą, której moim zdaniem jest co najmniej nieco za dużo. Dobrze, że to mała flaszka, bo pół litra byłoby zbyt męczące.
6 punktów.
Opinia: Sten
11/11/2014