De Brabandere - Petrus Tripel

Brewed and bottled by: Brouwerij De Brabandere, Bavikhove, Belgia.

Najlepiej spożyć przed: 12.04.2020 r.

Skład: woda, słód jęczmienny, cukier, słód pszeniczny, chmiel.

Alkohol - 8,0 % obj.

Piwo klarowne. Barwa jasno złocista.

Piana obfita, biała, drobna i dość trwała. Opada powoli i nierównomiernie do warstewki, obecnej aż do końca spożywania; firankowato oblepia szkło.

Nasycenie średnie.

Zapach niezbyt mocny i niezbyt wyrazisty. Czuć słód, nuty owocową i przyprawową, a w tle alkohol.

W smaku piwo treściwe i lekko wytrawne, ale jakieś takie płaskie, mało ciekawe. Czuć słód z dodatkiem landrynkowej słodyczy, a do tego owoce (jabłko i pomarańcza), nieco kwasku i alkohol. Ten ostatni nie jest nachalny, ale rozgrzewa wnętrzności z każdym łykiem. Goryczka niezbyt mocna, taka raczej alkoholowa. W sumie piwo nie jest złe, ale spodziewałem się czegoś lepszego.

6 punktów.

Opinia: j24
10/06/2017



Kod kreskowy: 8752130000371).

Tripel Ale. Piwo refermentowane w butelce.

Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, cukier, chmiel (europejskie gatunki aromatyczne).

Zawartość alkoholu: 8,0% obj. Warka do: 11.08.2024.

Barwa złocista, klarowna.

Piana biała, bardzo obfita i równie gęsta o drobnych pęcherzykach. Opadła do pokaźnego grzybka. Firankowo osiadła na szkle.

Nasycenie średnie.

Zapach mało intensywny. Słód, przyprawy i trochę owoców oraz delikatny alkohol.

Smak słodkawy zarówno od słodu, owoców i alkoholu. Wyczuwa się morelę i rodzynki. Małe co nieco kwasku, jakby niedojrzałych winogron. Alkohol solidnie rozgrzewa trzewia. Goryczka na średnim poziomie z przyprawami i ziółkami, nieco przełamana słodyczą. Piwo degustacyjne, do powolnej konsumpcji. Zwyczajnie dobre.

7 punktów.

Opinia: Sten
27/02/2023

1)
Nie znaleziono (informacja pozyskana z GS1 Belgium/Luxembourg).
encyklopedia/piwa/de_brabandere_petrus_tripel.txt · ostatnio zmienione: 2023/02/28 06:35 (edycja zewnętrzna)