Browar Krajan dla Dionizos Radom.
Piwo jasne z pazurem.
Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel.
Zawartość alkoholu: 7%.
Barwa ciemno złocista wpadająca w herbacianą, czyli jak nazwa piwa wskazuje, generalnie - ruda.
Piana kremowa, obfita przy nalewaniu. Opada nie za szybko do porwanej warstewki. Drobniutkie plamki osadzają się na szkle.
Zapach intensywnie słodowy, chmiel w wielce dalekim tle. Po ogrzaniu się piwka pojawia się diacetyl, czyli nutki maślane.
W smaku również dominuje słód - jak dla mnie jest go zdecydowanie za dużo. Następnie pojawia się krótkotrwały kwasek, ponownie słód zmieszany z alkoholem i chmielową, nieco stłumioną goryczką.
Szczerze powiem, że to piwko mi nie podeszło specjalnie, choć wypijalne jest i owszem.
6 punktów.
Opinia: Sten
03/09/2012
Na pierwszym miejscu muszę napisać, że etykieta jest prosta, fajna i estetyczna i ma kota.
Barwa złocista, piana obfita opada wolno. W smaku mocno słodowe, tak średnio mi smakuje, ale może być.
Ocena ma to 6 punktów.
Opinia: MartaBaranowska
30/07/2013
Już było, ale dawno. Zmieniona etykieta. Inna nazwa browaru: Browar Czarny Kot. Warzone dla Czarny Kot, Radom, Limanowskiego 71. Kod: 59027682645621).
Piwo jasne, pasteryzowane. Oryginalna radomska receptura. Tradycyjnie warzone i długo leżakowane.
Najlepiej spożyć przed: 19.02.2018
Opis jak u Stena.
Moje odczucia to:
Nasycenie znaczne.
Piwo ma charakter orzeźwiający, całkiem pijalne. Dla mnie za dużo gazu oraz trochę „sztuczna” goryczka.
Ale 7 punktów się należy.
Opinia: Naj
30/09/2017
Kod, skład, parametry bez zmian. Kolejna już szata graficzna.
Barwa złocista, mętna.
Piana biała, średnia o drobnych pęcherzykach. Zredukowała się do opaski. Drobniutką koronką osiadła na ściance szklanki.
Nasycenie większe od średniego.
Zapach w sumie nijaki, zdominowany przez alkohol. Do tego odrobina słodu, masełka i metalu.
Smak słodowy, nieco słodkawy. Jabłkowy kwasek, jakby nutka kwiatowa i wyrazisty metal. Goryczki bez mała nie ma. Wychodzi też całkiem sporo alkoholu. Od biedy jakoś weszło.
4 punkty.
Opinia: Sten
18/12/2019