Wyprodukowano w Polsce dla Browaru Czarny Kot, Radom.
Piwo ciemne, pasteryzowane,
Skład: woda; słody jęczmienne: pilzneński, barwiący, monachijski, karmelowy; cukier; chmiel.
Zawartość alkoholu: 4,5% obj.
Barwa ciemnobrunatna i chyba mętnawa.
Piana jasnobeżowa, po nalaniu dość obfita. Grube bąble szybko popękały i po krótkiej chwili pozostał po niej tylko cieniutki pierścień. Szkła nie oblepiła.
Nasycenie znikome.
Zapach przypalonego karmelu, nieco ziółek i nutek aptecznych.
W smaku słodkie. Sporo karmelu, nieco przypalonego i odrobina kwasku i trochę chemicznej goryczki. Wyczuwa się też niewielki palony słód. W zasadzie więcej doznań nie odnotowałem. Rzec można, że to klasyczny ciemniak niskich lotów, głównie dla miłośników słodyczy w piwie.
Jak dla mnie nie więcej, jak 4 punkty.
Opinia: Sten
13/12/2016