Czarnków - Noteckie Bursztynowe

Browar Gontyniec, Kamionka koło Chodzieży.

Skład: woda, słody jęczmienne, cukier, chmiel, karmel.

Zawartość alkoholu: 5,6% obj., ekstraktu: 13,1°Blg.

Barwa ciemnego bursztynu z rubinowymi przebłyskami.

Piana kremowa, cienka. Po dwóch łykach pozostał po niej cienki pierścień. Firankowo oblepiła szkło.

Nasycenie umiarkowane.

Zapach słodowo - karmelowy z wyraźnym metalem.

Smak półsłodki. Karmel z subtelną palonką, nieco słodu i kwasku. Do tego nutka metaliczna. Przez moment dają o sobie znać owoce. Goryczka niespecjalnie mocna i wymieszona ze słodyczą. Generalnie w odbiorze przypomina mi bardziej zwykłego ciemniaka i to takiego z niższej półki. Nie mniej jednak da się wypić.

6 punktów.

Opinia: Sten
03/07/2015



Uwarzono w Czarnkowie, dla Browar Czarnków S.A, Kamionka k. Chodzieży. Kod kreskowy: 59072226043421).

Warka do 12.2018

Piwo fermentowane w otwartych kadziach. Składniki: woda, słody jęczmienne, cukier, chmiele, drożdże, barwnik - karmel. Alkohol - 5,6 % obj.

Piwo prawie klarowne; pływają w nim kłaczki drożdży. Barwa ciemno herbaciana; pod światło rubinowa. Piana skąpa, beżowa, dość drobna, ale nietrwała. Opada w momencie nalewania do zera. Nasycenie średnie. Zapach niezbyt intensywny. Czuć ciemny słód i karmel. W smaku piwo słodkawe - zapewne to efekt dosładzania cukrem, nieco pustawe i wodniste. Czuć ciemny słód i karmel. Goryczka niezbyt mocna, pojawia się chwilę po przełknięciu. W sumie piwo na poziomie masówki.

5 punktów.

Opinia: j24
03/07/2015



Kod kreskowy: 59015492509852). Nowa grafika.

Piwo ciemne pasteryzowane.

Składniki: woda, słód pilzneński monachijski, karmelowy, cukier, chmiele (Marynka, Lubelski, Magnum, Sybilla), drożdże, barwnik - karmel.

Alkohol - 5,6% obj. Ekstrakt - 12,5 % wag. Warka do: 05.2023 r.

Wrażenia zbieżne z tymi z 2015 r.

Piana obfitsza i trochę trwalsza.

Poza tym praktycznie bez zmian.

Nadal 5 punktów.

Opinia: j24
23/08/2022

1) , 2)
BROWAR CZARNKÓW S.A., 64-800 Kamionka 21.
encyklopedia/piwa/czarnkow_noteckie_bursztynowe.txt · ostatnio zmienione: 2022/08/23 22:02 (edycja zewnętrzna)