Browar Gontyniec, Kamionka koło Chodzieży.
Skład: woda, słody jęczmienne, cukier, chmiel, karmel.
Zawartość alkoholu: 5,6% obj., ekstraktu: 13,1°Blg.
Barwa ciemnego bursztynu z rubinowymi przebłyskami.
Piana kremowa, cienka. Po dwóch łykach pozostał po niej cienki pierścień. Firankowo oblepiła szkło.
Nasycenie umiarkowane.
Zapach słodowo - karmelowy z wyraźnym metalem.
Smak półsłodki. Karmel z subtelną palonką, nieco słodu i kwasku. Do tego nutka metaliczna. Przez moment dają o sobie znać owoce. Goryczka niespecjalnie mocna i wymieszona ze słodyczą. Generalnie w odbiorze przypomina mi bardziej zwykłego ciemniaka i to takiego z niższej półki. Nie mniej jednak da się wypić.
6 punktów.
Opinia: Sten
03/07/2015
Uwarzono w Czarnkowie, dla Browar Czarnków S.A, Kamionka k. Chodzieży. Kod kreskowy: 59072226043421).
Warka do 12.2018
Piwo fermentowane w otwartych kadziach. Składniki: woda, słody jęczmienne, cukier, chmiele, drożdże, barwnik - karmel. Alkohol - 5,6 % obj.
Piwo prawie klarowne; pływają w nim kłaczki drożdży. Barwa ciemno herbaciana; pod światło rubinowa. Piana skąpa, beżowa, dość drobna, ale nietrwała. Opada w momencie nalewania do zera. Nasycenie średnie. Zapach niezbyt intensywny. Czuć ciemny słód i karmel. W smaku piwo słodkawe - zapewne to efekt dosładzania cukrem, nieco pustawe i wodniste. Czuć ciemny słód i karmel. Goryczka niezbyt mocna, pojawia się chwilę po przełknięciu. W sumie piwo na poziomie masówki.
5 punktów.
Opinia: j24
03/07/2015
Kod kreskowy: 59015492509852).
Nowa grafika.
Piwo ciemne pasteryzowane.
Składniki: woda, słód pilzneński monachijski, karmelowy, cukier, chmiele (Marynka, Lubelski, Magnum, Sybilla), drożdże, barwnik - karmel.
Alkohol - 5,6% obj. Ekstrakt - 12,5 % wag. Warka do: 05.2023 r.
Wrażenia zbieżne z tymi z 2015 r.
Piana obfitsza i trochę trwalsza.
Poza tym praktycznie bez zmian.
Nadal 5 punktów.
Opinia: j24
23/08/2022