Ciechan - Stout

Browar Ciechan.

Skład: woda, słód pilzneński, monachijski, karmelowy, barwiący; chmiel.

Zawartość alkoholu: 5,4%, ekstraktu: 14%.

Barwa prawie czarna, pod światło widoczne rubinowe przebłyski.

Piana beżowa w ilości szczątkowej. Przy intensywnym wielce nalewaniu udało mi się uzyskać kilkumilimetrowy, z lekka porwany kożuszek. W oka mgnieniu przeszedł do cieniutkiej opaski wokół ścianki szklanki.

Nasycenie wielce znikome.

Zapach karmelowo palony bardzo subtelny.

Smak wodnisty. Małe co nieco palonego słodu, owoców i karmelu. Po chwili pojawia się krótkotrwały kwasek, przechodzący w śladową goryczkę. Moim zdaniem ów stout nie wiele ma wspólnego ze stoutem. Niezłe ciemne piwo i w tej kategorii można je potraktować.

6 punktów - góra

Opinia: Sten
20/04/2013



Piana w kolorze cappuccino. Po nalaniu: 12 mm; dosyć szybko zredukowała się do 5-6 mm. W miarę zbita, o drobnych bąbelkach. Powoli zanika, z do końca utrzymującym się (końcówka: 3mm) pierścieniem.

Kolor: b. ciemnej zaparzonej kawy z przebłyskami ,raz mam wrażenie rubinowymi, innym razem - koloru ciemnego bursztynu.

Nasycenie: z tych mocniejszych.

Zapach b.przyjemny, słodkawy, owocowy – świeże owoce, jakby jakiś cytrus ,do tego daktyl i podsuszona gruszka. Pod koniec testu czuję delikatny chmielowy aromat.

Smak: minimalna kwaskowość od razu przechodząca w goryczkę. Piwo mocno goryczkowe z posmaczkiem chlebowym. Czuć owoce.

Wodnistym tego piwa nie mogę nazwać, ale też nie ma po nim uczucia jakiejś wyjątkowej sytości. Piwo w miarę treściwe.

Ode mnie ma 8 punktów z minusem.

Opinia: moondriver
29/04/2013

encyklopedia/piwa/ciechan_stout.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:54 (edycja zewnętrzna)