Uwarzono dla Browaru Centralnego w Browarze Zodiak, Kłodawa.
New Zealand Amber Ale. Piwowarzy: Sara i Artur Nabrdalik.
Skład: słody: Pale Ale, Carared, Caraarome, Caraamber; chmiele: Dr Rudi, Nelsnon Sauvin, Pacific Jade; drożdże Safale S-05.
Zawartość alkoholu: 4,9% obj., ekstraktu: 12,5°, IBU-27,1.
Barwa brunatna, wpadająca w bursztyn, umiarkowanie mętna.
Piana kremowa, średnia o grubych pęcherzykach. Opadła w miarę spokojnie do cieniutkiej kołderki. Obficie oblepiła szkło, zaznaczając na nim każdy wypity łyk.
Nasycenie nieco mniejsze niż średnie.
Zapach żywiczny z wyraźnymi cytrusami, odrobiną karmelu i biszkopta.
Smak całkiem przyjemny. Początek lekko winny z wyczuwalnymi owocami. Niczego sobie goryczka z wyczuwalną żywicą i cytrusami. Podobnie jak i w aromacie, pojawia się karmel i biszkopt. Finisz to długotrwała, zalegająca na podniebieniu goryczka. Piwo z tych, które lubię, choć w tym konkretnym przypadku jest jak dla mnie odrobinę za wodniste,
niemniej jednak na słabe 8 punktów zasłużyło.
Opinia: Sten
21/09/2014