C.K. - Ingwer

CK Browar, Kraków.

Piwo dolnej fermentacji z dodatkiem imbiru ze słodu pilzneńskiego, karmelowego, monachijskiego i barwiącego.

Zawartość ekstraktu: 14,5° Blg.

Barwa bursztynowa, mętna.

Piana biała, mizerna, choć cieniutka opaska utrzymała się bez mała do końca.

Nasycenie średnie.

Zapach słodowy z odrobiną karmelu w odległym tle.

Smak słodowy ze sporą dawką pieczywa. Wyczuwalne subtelne owoce z minimalnym karmelem. Imbir śladowy i pojawia się dopiero przy ostatnim łyku (być może w szkle o większej pojemności, byłoby go więcej). Goryczka niczego sobie i długotrwała. Piwo ciekawe i warte spróbowania. Podpasowało mi.

Dam mocne 8 punktów.

Opinia: Sten
13/07/2014

encyklopedia/piwa/c_k_ingwer.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:54 (edycja zewnętrzna)