Browar Stu Mostów, Wrocław.
Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane.
Skład:woda; słód pszeniczny; słody jęczmienne: pilzneński, Caramel Hell, Caramel Red, melanoidynowy; słód pszeniczny czekoladowy; chmiel Lomik; drożdże; bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus Lactis, Plantarum, Delbrueckii SSP. Bulgaricus, Lactococous Lactis.
Zawartość alkoholu: 4,3% obj., ekstraktu: 14,5% wag., IBU-15.
Barwa ciemnego złota, zamglona.
Piana kremowa, bardzo obfita i równie gęsta. Powolnie opadła do trwałego, dwucentymetrowego kożuszka. Na szkle pozostawiła kilka placków.
Nasycenie z tych mniejszych.
W zapachu sporo owocowego jogurtu, następnie spora dawka słodów, ziółek i przypraw.
Smak lekko kwaskowy, nieco kojarzący się z maślanką. Pojawia się też trochę goździka i mlecznej czekolady. Wyraźne słody z odrobiną pieczywa. Goryczka niewielka acz wyczuwalna z niezłą nutką ziołową. Całkiem fajne piwo, nieźle orzeźwiające.
Mocne 7 punktów.
Opinia: Sten
31/10/2016
Wersja pasteryzowana. Kod: 59052792131351).
Piwo pasteryzowane,
niefiltrowane.
Zawiera słód pszeniczny i jęczmienny.
Zawartość alkoholu: 4,8% obj. Warka do: 11.06.2020.
Barwa ciemnego złota, zamglona.
Piana biała, cienka o drobniutkich pęcherzykach. Opadła do opaski. Gęstą koronką osiadła na szkle.
Nasycenie średnie.
Zapach słabiutki. Cytrusy, kwiaty, trochę słodu i w sumie to wszystko.
Smak kwaskowy z lekka przywodzący na myśl niedojrzałe winogrona. Wydaje mi się, że i maślanki jest odrobina. Subtelna słodycz czekolady i miodu i jakby nutka winna. Słody zaznaczone na średnim poziomie, podobnie jak i goryczka z odrobiną ziółek. Lekkie, pijalne i orzeźwiające piwo.
7 punktów.
Opinia: Sten
17/11/2019
Browar Stu Mostów Sp. z o.o., Wrocław. Kod kreskowy: 59076146804802).
Pszeniczny symbol Wrocławia – Schöps.
Piwo niefiltrowane, pasteryzowane. Mętność i osad są naturalnymi cechami produktu.
Alk.5% obj. Ekstrakt 14,5 % IBU 15. Najlepiej spożyć przed 28-01-2023 Warka L280123/202/01 06:38.
Skład: Woda; słody: słód pszeniczny, słody jęczmienne: pilzneński, caramel hell, caramel red, melanoidynowy, słód pszeniczny czekoladowy; chmiel goryczkowy: Lomik (PL), drożdże: Empire Ale M15, Mangrove Jack’s; bakterie: Lactobacillus plantarum (w formie sauergut dodanym w czasie gotowania brzeczki z chmielem).
Kolor: jasno złoty, mętne.
Piana drobna, biała znika do nikłego pierścienia. Na szkle nikłe znaki.
Zapach: Słodowy, z akcentami kwiatowymi.
Smak: Owocowy kwasek przy praktycznie braku goryczki. Słody z gałką muszkatołową, trochę słodyczy i grzanki z białego pieczywa. Orzeźwiające, pijalne.
Ze strony producenta:
„Browar Stu Mostów przywraca historyczny styl piwa, warzony pod marką Wrocławia już przeszło 500 lat temu, przynosząc miastu sławę i renomę. Około połowy XVI wieku warzony w grodzie nad Odrą Schöps (baran) stał się znany i ceniony na przeszło dwa stulecia daleko poza granicami Śląska. Uznawany za czołowe piwo w tej części Starego Kontynentu pojawia się po raz pierwszy z nazwy w źródłach w 1553 roku, kiedy to rada miasta w Brzegu zakazała jego wwozu. Zapewne był Schöps warzony dużo wcześniej, czytamy bowiem w źródłach, iż „piwo wrocławskie” cieszyło się uznaniem w kilku śląskich miastach już w pierwszej połowie XVI wieku.”
Ciekawe piwo 8 punktów.
Opinia: Naj
06/11/2022