Browar Stu Mostów, Wrocław.
Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane.
Skład: woda; słody jęczmienne: pilzneński, Carapils; morele; chmiele: Falconer’s Flight, Magnum, Citra, Chinook, Columbus; drożdże.
Zawartość alkoholu 8,9% obj., ekstraktu: 19,5% wag., IBU-105.
Barwa miedziana, mętnawa z licznymi pływającymi kłaczkami.
Piana jasnokremowa, średnia. Opadła do trwałej, cienkiej kołderki. Obficie oblepiła szkło.
Nasycenie średnie.
Zapach intensywnie chmielowy. Tropiki i cytrusy, nieco żywicy i wyraźna morela. Słód praktycznie niewyczuwalny.
Smak przez pierwszą, krótką chwilę, słodki. Przechodzi w sporą dawkę owoców tropikalnych i cytrusowych z wyraźnym grejpfrutem. Moreli też jest sporo. Po chwili pojawia się nad wyraz intensywna, bardzo przyjemna i długotrwała goryczka. Alkohol głęboko ukryty i w smaku niewyczuwalny. Natomiast w głowie i owszem, powoduje miłe doznania. Rewelacyjne to piwo.
W moim przekonaniu zasłużyło na 10 punktów.
Opinia: Sten
28/03/2016