Browar Stu Mostów - ART+18 Honey and Coconut Wheat Wine

Browar Stu Mostów, Wrocław w kolaboracji z Brouwerij de Molen, Holandia.

Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny, miód rzepakowy (3%), prażone chipsy kokosowe (0,6%), chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 10,0% obj., ekstraktu: 27,0% wag. Warka do: 13.06.2021.

Barwa bursztynowo - miedziana, mętna.

Piana kremowa, średnio - obfita o drobnych pęcherzykach. Opadła do porwanej kołderki. Obfitą koronką osiadła na szkle.

Nasycenie średnie.

Zapach pitnego miodu, trochę owoców, coś jakby morele i winogrona. Odrobina rodzynek i sporo alkoholu.

Smak słodki. Miód z alkoholem. Odrobina przypalonego pieczywa i dużo owoców identycznych, jak w aromacie. Kokos na granicy wyczuwalności. Goryczka umiarkowana wielce z dodatkiem alkoholu i nieco tłumi słodycz. Piwo do bardzo powolnej degustacji. Jest ciężkie i wręcz oleiste, nie mniej jednak dobre. Maryjolka stwierdziła, że to niebo w gębie, ale ja nie podzielam tej opinii.

7 punktów.

Opinia: Sten
04/09/2018

encyklopedia/piwa/browar_stu_mostow_art_18_honey_and_coconut_wheat_wine.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:54 (edycja zewnętrzna)