Browar Stu Mostów, Wrocław.
Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane.
Skład: woda; słody jęczmienne: pilzneński, karmelowy 40-60 EBC, karmelowy 100-130 EBC; słód pszeniczny; laktoza, chmiel Styrian Goldings; kawa Colombia Rio Negro; ziarno kakaowca; drożdże.
Zawartość alkoholu: 4,9% obj., ekstraktu: 13,2% wag.
Barwa bursztynowa, opalizująca.
Piana jasnokremowa. Opadła do cienkiej i trwałej warstewki. Symbolicznie oblepiła ściankę szklanki.
Nasycenie średnie.
Zapach w pierwszej chwili owocowy, szybko przechodzi w aromat kawy z mlekiem. Po chwili wyczuwa się karmel.
Smak subtelnie kawowy, nieco łagodzony laktozą. Nieco przypalonego karmelu i włoskich orzechów. Subtelne nuty mlecznej czekolady i minimalny winny posmaczek. Goryczka z tych mniejszych, pojawia się w chwilę po przełknięciu. Wyczuwa się w niej ziółka oraz tytoń. Ciekawe bardzo piwo i zwyczajnie dobre.
7 punktów.
Opinia: Sten
08/12/2016