Browar na Jurze, Zawiercie.
Białe piwo pszeniczne.
Skład: woda źródlana, słód pilzneński, słód pszeniczny, pszenica, owiec, chmiel: Saaz, Styrian Golding, różowy pieprz, kolendra, skórka świeżej pomarańczy, curacao, drożdże górnej fermentacji S-33.
Zawartość alkoholu: 4% obj., ekstraktu: 13,1 Plato, IBU-ok. 15.
Barwa cytrynowa, mętna.
Piana śnieżnobiała, obfita, bardzo gęsta i trwała. Utrzymała się do końca w formie kożuszka zwieńczonego grzybkiem. Obficie oblepiła szkło z zaznaczając nań każdy wypity łyk.
Nasycenie ciut większe niż średnie.
Zapach pomarańczowy z wyczuwalną kolendrą i przyprawami, gdzie pieprz przyjemnie pieści nozdrza. Po chwili daje o sobie znać nieco słodu.
Smak orzeźwiający. Początek to cytrusowy kwasek, który przechodzi w małe co nieco słodu przeplecionego chlebową nutką. Goryczka bardziej cytrusowa niż chmielowa. Dość przyjemna i długotrwała. Dają o sobie też znać ziółka. W chwilę po przełknięciu czuć w przełyku sporą dawkę pieprzu, która przyjemnie wielce rozgrzewa wnętrze. Piwo w sam raz na jesienno - zimowe wieczory.
Mocne 9 punktów.
Opinia: Sten
25/11/2014