Browar na Jurze - Jurajskie Witbier

Browar na Jurze, Zawiercie.

Białe piwo pszeniczne.

Skład: woda źródlana, słód pilzneński, słód pszeniczny, pszenica, owiec, chmiel: Saaz, Styrian Golding, różowy pieprz, kolendra, skórka świeżej pomarańczy, curacao, drożdże górnej fermentacji S-33.

Zawartość alkoholu: 4% obj., ekstraktu: 13,1 Plato, IBU-ok. 15.

Barwa cytrynowa, mętna.

Piana śnieżnobiała, obfita, bardzo gęsta i trwała. Utrzymała się do końca w formie kożuszka zwieńczonego grzybkiem. Obficie oblepiła szkło z zaznaczając nań każdy wypity łyk.

Nasycenie ciut większe niż średnie.

Zapach pomarańczowy z wyczuwalną kolendrą i przyprawami, gdzie pieprz przyjemnie pieści nozdrza. Po chwili daje o sobie znać nieco słodu.

Smak orzeźwiający. Początek to cytrusowy kwasek, który przechodzi w małe co nieco słodu przeplecionego chlebową nutką. Goryczka bardziej cytrusowa niż chmielowa. Dość przyjemna i długotrwała. Dają o sobie też znać ziółka. W chwilę po przełknięciu czuć w przełyku sporą dawkę pieprzu, która przyjemnie wielce rozgrzewa wnętrze. Piwo w sam raz na jesienno - zimowe wieczory.

Mocne 9 punktów.

Opinia: Sten
25/11/2014

encyklopedia/piwa/browar_na_jurze_jurajskie_witbier.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:54 (edycja zewnętrzna)