Browar na Jurze, Zawiercie.
Pasteryzowane.
Skład: woda źródlana, słód jęczmienny, chmiel aromatyczny i goryczkowy, drożdże.
Zawartość alkoholu: 4%, ekstraktu: 9%.
Barwa złocista, ładna jak na ten ekstrakt.
Piana biała, drobniutka i wielce nietrwała. Po paru łykach pozostało po niej wspomnienie w postaci nikłej opaski wokół ścianki.
Nasycenie średnie.
Zapach słodowy z dodatkiem nutek chlebowych.
Smak słodowo-chlebowy, nieco metaliczny. Goryczka zmieszana z kwaskiem, choć nawet długotrwała, choć taka nieco bez wyrazu. Zważywszy jednak na parametry, piwo nie jest najgorsze, ba powiem więcej, że nieźle pijalne. Delektować się można w większych dawkach, choć szału nie ma.
Mocne 6,5 punktu.
Opinia: Sten
04/09/2013
Nowa szata graficzna.
Kod kreskowy: 59053310258431).
Skład identyczny.
Zawartość alkoholu: 3,8% obj. Ekstraktu nie podano. Warka do: 06.01.2022.
Barwa złocista, leciutko zamglona. Na dnie butelki pozostał drożdżowy osad.
Piana biała, cieniutka o drobnych pęcherzykach. Zredukowała się do cienkiego pierścienia. Drobniutką koronką osiadła na szkle.
Nasycenie nieco większe od średniego.
Zapach słodu ze skórką od chleba, odrobina brzeczki i subtelna nutka chmielowa.
Smak intensywnie słodowy, chlebowy i brzeczkowy z wyraźną słodyczą. Bardzo symboliczny owocowy kwasek i goryczka na umiarkowanie średnim poziomie. Na podniebieniu utrzymuje się nieco mdława słodycz. Wielce średnie to piwo. moim zdaniem piwo straciło na walorach od poprzedniego testu.
Góra 5 punktów.
Opinia: Sten
27/12/2021