Browar na Jurze - Ju-Rajska Pomarańcza

Browar na Jurze, Zawiercie.

Piwo pszeniczne, niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda źródlana, słód pilzneński, słód pszeniczny; chmiel: Marynka, Citra, Amarillo; skórka świeżej pomarańczy, 7,5% syropu malinowego, kwasek cytrynowy, drożdże górnej fermentacji S-33.

Zawartość alkoholu: 4,7% obj., ekstraktu: 16,5 Plato.

Barwa różowego grejpfruta, mętna i z widocznymi licznymi farfoclami.

Piana bladoróżowa, średnia. Kilkucentymetrowa warstwa warstwa utrzymała się do samego końca. Obficie oblepiła szkło.

Nasycenie umiarkowane z tendencjami spadkowymi.

Zapach chemiczny. Sztuczna malina i sztuczna pomarańcza. Na myśl przywodzi oranżadę w proszku (starsi pewnie pamiętają).

W smaku na pierwszym, drugim, a i trzecim miejscu nadmiar sztucznej słodyczy, przechodzącej w nutki chemiczne. Tu się wyczuwa przesłodzone jak mi się zdaje, substancjami słodzącymi, syropy owocowe. Jest też sporo kwasku cytrynowego. Smaku charakterystycznego dla pszenicznego piwa nie odnotowałem. Deklarowanych amerykańskich chmieli także samo nie wyczułem. Goryczka i owszem występuje, ale podobna jest absolutnie do niczego. Omijajcie ten wynalazek wielkim łukiem. Moim zdaniem trudno to coś nazwać piwem. Nie udało mi się zmęczyć całej flaszki.

1 punkt - to wszystko na co zasłużyło, głównie za ładną bardzo pianę.

Opinia: Sten
29/11/2014

encyklopedia/piwa/browar_na_jurze_ju_rajska_pomarancza.txt · ostatnio zmienione: 2020/10/17 09:57 (edycja zewnętrzna)