Wyprodukowano na zlecenie Brokreacja w Szczyrzyckim Browarze Cystersów „Gryf”.
Cherry Smoked Pepper Rye Wood Aged Strong Ale. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda; słody: Maris Otter, wędzony wiśnią, żytni; płatki owsiane; chmiele: Sticklebract, Sybilla; czerwony pieprz; płatki drewna wiśniowego; drożdże Mangrove Jack's M42.
Zawartość alkoholu:8,1% obj., ekstraktu: 18,5% wag., IBU-45.
Barwa miedziana, zamglona.
Piana biała, średnia i stosunkowo gęsta. Opadła ospale do nierównej warstewki. Obficie oblepiła ściankę szklanki.
Nasycenie średnie.
Zapach subtelnie wędzony z wyczuwalną wiśnią i jakby nutką winną.
Smak wytrawny z delikatną wiśnią i symboliczną wręcz wędzonką. Wyczuwa się lekkie drapanie w przełyku od pieprzu. Małe co nieco słodu żytniego z wyczuwalną oleistością. Goryczka średnia z wyczuwalnymi garbnikami. Alkohol świetnie ukryty, ale w połączeniu z papryką fantastycznie rozgrzewa wnętrzności. Super piwo, w szczególności na późną jesień. Warto spróbować.
9 punktów.
ps. Etykieta nawiązuje do pewnego, ogólnie znanego blogera …
Opinia: Sten
01/12/2016