Wyprodukowano na zlecenie Brokreacja w Szczyrzyckim Browarze Cystersów „Gryf”.
Imperial Hoppy Gose. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda; słody: pszeniczny, pilzneński, zakwaszający; chmiele: Hallertau Blanc, Magnum, Simcoe, Citra; kolendra indyjska; sól himalajska; drożdże Safale US-05.
Zawartość alkoholu: 6,2% obj., ekstraktu: 16% wag., IBU-60.
Barwa pomarańczowa, mocno zmętniona.
Piana biała, cieniutka. Opadła do nierównego kożuszka. Koronkowo oblepiła szkło.
Nasycenie sporawe.
Zapach cytrusów i tropików wymieszanych z kolendrą.
W smaku dominuje spora dawka cytrusowego kwasku przeplecionego solą. Trochę kolendry i równie niewiele słodu. Goryczka wyrazista, ziołowa, ale tłumiona solą, która dość długo pozostaje na podniebieniu. Wydaje mi się, że tej soli mogłoby być choć trochę mniej i wtedy owe piwo bardziej by mi podeszło.
Tak dam tylko 6 punktów.
Opinia: Sten
05/10/2016