Uwarzone na zlecenie Brokreacja w Browarze Restauracja Regionalna „Marysia” w Szczyrzycu.
Barley Wine Bourbon Oak Aged. Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda; słody: Pale Ale, pszeniczny, monachijski Typ I, pilzneński, wiedeński, karmelowy 150; chmiele: Challenger, Marynka; drożdże US-05. Leżakowane z płatkami dębowymi z beczki po Bourbonie.
Zawartość alkoholu: 10,7% obj., ekstraktu: 24% wag. IBU-45. Warka do: 04.08.2021.
Barwa brązowo - rubinowa bez mała klarowna.
Piana ciemnokremowa, średnia i stosunkowo gęsta z przewagą średnich pęcherzyków. Opadła do porwanej warstewki. Niewielką koronką osiadła na szkle.
Nasycenie niewielkie.
Zapach mało intensywny. Trochę karmelu i toffi, śladowe suszone owoce i niewielkie taniny. W tle odrobina bourbonowej kukurydzy.
Smak słodkawy, klasyczny dla bourbona. Kukurydza, toffi i małe co nieco rodzynek. Subtelny bardzo kwasek i delikatna nutka słodowa. Alkohol mocno rozgrzewający z wyczuwalnymi taninami. Goryczka na średnim poziomie. Piwo gęste, wręcz oleiste. Moim zdaniem dobre, ale powinno sobie poleżakować.
Na dzień dzisiejszy 7 punktów.
Opinia: Sten
11/02/2019