Brofaktura, Siedlecki Browar Restauracyjny. Piwo owocowe.
Skład: woda; słody: pszeniczny, pilzneński, karmelowy; chmiel Oktawia; drożdże górnej fermentacji.
Zawartość alkoholu: 4,2% obj., ekstraktu: 12,4% wag., IBU-16, EBC-22.
Barwa miedziana, mętna. Na dnie butelki pozostał spory drożdżowy osad.
Piana biała, cienka. Zredukowała się do minimalnej, porwanej kołderki. Przyzwoicie oblepiła szkło.
Nasycenie znikome.
Zapach owocowy. Dominują truskawki i poziomki. W tle nieco ziółek.
Smak również owocowy ze sporym kwaskiem. Pojawia się też słodka nuta kwiatowa oraz dziwny, nieco chemiczny posmaczek. Goryczka z tych słabszych, bardziej pestkowa, niż chmielowa. Piwo należy potraktować jako ciekawostkę i bardziej w charakterze napoju. Pewnie w lecie smakowałoby znacznie lepiej. Niemniej jednak wypić można.
6 punktów.
Opinia: Sten
15/03/2016