Wyprodukowane na zlecenie Browarów Brodacz i Szpunt w Bytów - Browar Kaszubski.
Double Wheat IPA. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda; słody: Pale Ale, pszeniczny; chmiele: Mosaic, Citra, Amarillo; drożdże US-05.
Zawartość alkoholu: 7% obj., ekstraktu: 17% wag., IBU-71.
Barwa pomarańczowo miedziana, mocno mętna.
Piana kremowa, średnia i stosunkowo gęsta. Zredukowała się do centymetrowej warstewki zwieńczonej malutkim grzybkiem. Firankowo oblepiła szkło.
Nasycenie całkiem spore.
Zapach owoców tropikalnych i cytrusowych ze śladową żywicą. W tle minimalny karmel.
W smaku dominuje tropikalna słodycz przepleciona karmelem. Cytrusy na umiarkowanym poziomie. Trochę słodu, a na finiszu ściągająca, ziołowa goryczka. Jest też nieco chemicznego posmaczku z wyczuwalnym alkoholem. W sumie piwo przeciętne, niczym szczególnym się niewyróżniające. Jak na podwójną pszenicę to tej pszenicy czemuś nie odnotowałem.
Nie więcej, jak 6 punktów.
Opinia: Sten
31/03/2016