Wyprodukowano na zlecenie Browar Brodacz przez Stary Browar, Kościerzyna.
Polish Session Rye IPA. Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane, chmielone na zimno.
Skład: woda; słody: Pale Ale, żytni (35%), monachijski, karmelowy; chmiele: Iunga, Sybilla; drożdże Nottingham; łuska gryczana.
Zawartość alkoholu: 4,8% obj., ekstraktu: 11,7°Blg., IBU-53.
Barwa pomarańczowo - miedziana, mętna.
Piana ciemnokremowa. Nad wyraz obfita i równie gęsta. Do końca utrzymała się pięciocentymetrowa warstwa. Na szkle zaznaczyła każdy wypity łyk.
Nasycenie średnie.
Zapach słodowy z wyczuwalnym razowcem. W tle nutki cytrusowe i delikatny chmiel.
Smak w pierwszej chwili chmielowy ze sporą ziołową goryczką. Następnie spora dawka słodu przeplecionego skórką chleba i drożdżami. Przez chwilę nieco cytrusowego kwasku i na finiszu powrót goryczki. Bardzo ciekawe w odbiorze piwo, które wypiłem z przyjemnością.
8 punktów.
Opinia: Sten
29/09/2015