Warzenie i butelkowanie: BrewDog plc, Balmacassie Commercial Park, Ellon, Szkocja.
Imperial Black Saison aged in Red Wine Barrels.
Wykonane z: jęczmienia, chmielu, drożdży, wody.
Dojrzewające w beczkach z Domaine Sainte Rose.
Alkohol: 11,1% obj., (najlepiej spożyć przed: 29/04/24).
Piana bardzo szybko się redukuje.
Piwo jest na pewno ciemne, najprawdopodobniej o barwie ciemnego brązu; przebłyski chyba są, ale dokładnie nie stwierdzę pod sztuczne światło.
Zapach jest piękny: drogiego alkoholu, owoców (daktyle), kawy, delikatnej palonki.
Smak alkoholowo - kawowo - kwaskowy. Zakończenie ostre, rozgrzewające, z wyraźną nutą kawy. W miarę upływu czasu goryczka coraz mocniej wyczuwalna (mimo to nie nachalna, ale odsłodowa z palonych słodów). Również w miarę ogrzewania się, wyczuwalny jest drożdżowy posmak.
Polecę… Ciekawe doznania - niby jest goryczka, a jakoby jej nie było, niby dość dobrze wyczuwalny alkohol, a miękki … i dopiero o jego zawartości będzie się można przekonać w jakiś czas po spożyciu. I wytrawne, ale nie do końca - gdzieś tu słodycz jest, bardzo dobrze ukryta.
9,5 punktu nawet z małym plusikiem , ale ze względu na brak piany, dziesiątki nie otrzyma.
Opinia: moondriver
17/02/2017