Birbant - Klasyczny Weizen

Uwarzone dla Birbant w Browarze Zarzecze. Kod kreskowy: 59032406205171).

Piwo jasne, pasteryzowane,
niefiltrowane.

Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiele, drożdże.

Zawartość alkoholu: 5,2% obj. Warka do: 09.12.2020.

Barwa złocista, mętna.

Piana kremowa, bardzo obfita i równie gęsta z przewagą małych pęcherzyków. Opadła do centymetrowego kożucha. Szkła czemuś nie chciała oblepić.

Nasycenie z tych mniejszych.

Zapach klasyczny dla stylu. Banan, goździki, pszenica i delikatne cytrusy.

Smak słodowy. Wyczuwa się zarówno jęczmień, jak i pszenicę. Wyraziste drożdże z dużą dawką banana i goździka. Minimalny cytrusowy kwasek i symboliczna wręcz goryczka. W sumie piwo nieco za wodniste i pozbawione gazu, co obniża przyjemność spożywania.

Dlatego też tylko 6 punktów.

Opinia: Sten
03/04/2020



Uwarzył Browar Zarzecze, Łęgowa 1, 35-326 Pietrzykowice. Kod kreskowy: 59032406205172).

Classic Edition.

Piwo jasne pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiele, drożdże.

Alk. 5,2% obj. 12° Plato. Najlepiej spożyć przed 5-03-2021.

Kolor: Jasny, słomkowy. Delikatnie mgliste.

Piana silna, biała, drobna. Nie pozostawia śladów na szkle. Na dnie niewielki osad.

Nasycenie silne.

Zapach: Słodowy ze śladami goździków. Nieznaczny.

Smak: Dominują goździki i nieco bananów. Goryczka śladowa, jak to weizenach bywa. Jest i trochę słodkości. Piwo bardzo orzeźwiające, pijalne. Szkoda, że już po upałach, bo aż się prosi na wieczór. Bardzo poprawne w stylu, choć nie ma szału.

Ale należy się 7 punktów.

Opinia: Naj
31/08/2020

1) , 2)
BIRBANT S.C. KRZYSZTOF KULA, JAROSŁAW SOSNOWSKI, ul. Tadeusza Zawadzkiego „Zośki” 21/10, 65-530 Zielona Góra.
encyklopedia/piwa/birbant_klasyczny_weizen.txt · ostatnio zmienione: 2020/09/01 09:26 (edycja zewnętrzna)