BeerLab, Łoziska.
Piwo jasne, pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda; słody jęczmienne Viking Malt: pilzneński, karmelowy; słód żytni; łuska gryczana; chmiele: Iunga, Oktawia, Puławski; drożdże US-05.
Zawartość alkoholu: 5,1% obj., ekstraktu: 12% wag. Warka do: 12.04.2019.
Barwa bursztynowa, mętna.
Piana kremowa, dość obfita i gęsta o różnej wielkości pęcherzykach. Opadła do trwałej, nierównej kołderki. Obfitą, drobniutką koronką osiadła na szkle.
Nasycenie z tych nieco większych.
Zapach słodowy z wyraźnym żytem, a i grykę też się wyczuwa. Trochę pieczywa i karmelu.
Smak zdominowany przez słody i tu żyto wyraźnie się wybija, nadając piwu zarówno gładkości, jak i gęstości. Wyraźna skórka od chleba, symboliczny owocowy kwasek i delikatny posmak gryki. Goryczka średnia, nieco ziołowa. Piwo sycące i przyjemne w odbiorze.
Zasłużyło na 8 punktów.
Opinia: Sten
07/09/2018
Kod kreskowy: 59063954977821).
Rye Ale. Piwo jasne, pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda, słód jęczmienny Viking Malt (Pale Ale), słód żytni. Chmiele: Oktawia, Puławski, Iunga. Drożdże US-05.
Zawartość alkoholu: 5,1% obj., ekstraktu: 12% wag. Warka do: 12.12.2020.
Barwa bursztynowa, mętnawa.
Pina biała, przybrudzona o drobnych i średnich pęcherzykach. Dość gęsta. Opadła do grubej warstewki zwieńczonej grzybkiem. Firankowo osiadła na szkle.
Nasycenie umiarkowanie średnie.
Zapach słodowy z wyraźnym żytem i pieczywem oraz z karmelem.
Smak zdominowany przez żytni słód i razowe pieczywo.Wyraźny kwasek. Goryczka całkiem spora i nawet przyjemna w odbiorze. Bardzo dobre, wyraziste piwo.
7,5 punktu.
Opinia: Sten
13/11/2020