BeerLab - Piaseczyńskie Polskie Żyto

BeerLab, Łoziska.

Piwo jasne, pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słody jęczmienne Viking Malt: pilzneński, karmelowy; słód żytni; łuska gryczana; chmiele: Iunga, Oktawia, Puławski; drożdże US-05.

Zawartość alkoholu: 5,1% obj., ekstraktu: 12% wag. Warka do: 12.04.2019.

Barwa bursztynowa, mętna.

Piana kremowa, dość obfita i gęsta o różnej wielkości pęcherzykach. Opadła do trwałej, nierównej kołderki. Obfitą, drobniutką koronką osiadła na szkle.

Nasycenie z tych nieco większych.

Zapach słodowy z wyraźnym żytem, a i grykę też się wyczuwa. Trochę pieczywa i karmelu.

Smak zdominowany przez słody i tu żyto wyraźnie się wybija, nadając piwu zarówno gładkości, jak i gęstości. Wyraźna skórka od chleba, symboliczny owocowy kwasek i delikatny posmak gryki. Goryczka średnia, nieco ziołowa. Piwo sycące i przyjemne w odbiorze.

Zasłużyło na 8 punktów.

Opinia: Sten
07/09/2018



Kod kreskowy: 59063954977821).

Rye Ale. Piwo jasne, pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda, słód jęczmienny Viking Malt (Pale Ale), słód żytni. Chmiele: Oktawia, Puławski, Iunga. Drożdże US-05.

Zawartość alkoholu: 5,1% obj., ekstraktu: 12% wag. Warka do: 12.12.2020.

Barwa bursztynowa, mętnawa.

Pina biała, przybrudzona o drobnych i średnich pęcherzykach. Dość gęsta. Opadła do grubej warstewki zwieńczonej grzybkiem. Firankowo osiadła na szkle.

Nasycenie umiarkowanie średnie.

Zapach słodowy z wyraźnym żytem i pieczywem oraz z karmelem.

Smak zdominowany przez żytni słód i razowe pieczywo.Wyraźny kwasek. Goryczka całkiem spora i nawet przyjemna w odbiorze. Bardzo dobre, wyraziste piwo.

7,5 punktu.

Opinia: Sten
13/11/2020

1)
BeerLab Sp. z o.o., ul. Leśna 24, 05-501 Łoziska.
encyklopedia/piwa/beerlab_piaseczynskie_polskie_zyto.txt · ostatnio zmienione: 2020/11/14 14:05 (edycja zewnętrzna)