BeerLab - Piaseczyńskie Dymione Czerwone Ale

BeerLab, Łoziska.

Piwo ciemne, pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słody jęczmienne: pilzneński, wiedeński, wędzony torfem, melanoidynowy, karmelowy, palony; chmiel Magnum; drożdże.

Zawartość alkoholu: 5,5% wag., ekstraktu: 13% wag. Butelka numer: 08362. Warka do: 31.07.2017.

Barwa mocnej herbaty, wpadająca w brunatną, delikatnie zamglona.

Piana ciemnokremowa, cieniutka o drobnych pęcherzykach. Krótkotrwała. Już po drugim łyki zredukowała się do porwanej opaski. Pod koniec zniknęła. Szkła nie oblepiła.

Nasycenie znikome.

Zapach wędzonki z wyraźnym asfaltem i kolejowymi podkładami. Delikatny karmel i odrobina słodu. Z każdym łykiem aromat staje sie mniej intensywny.

Smak trochę wodnisty. Delikatna palonka i wędzonka, ale nie wyczuwa się w niej nut torfowych. Niewielki kwasek i subtelny słód. Goryczka minimalna. Po złapaniu temperatury piwo staje się wodniste. Być może doznania spowodowane są leciwością tego piwa, choć miesiąc po terminie nie powinien nań negatywnie … a może jednak… :-?

Słabe 6 punktów.

Opinia: Sten
09/09/2017

encyklopedia/piwa/beerlab_piaseczynskie_dymione_czerwone_ale.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:53 (edycja zewnętrzna)