Wyprodukowano w Browarze Beer Bros, Żyrardów.
Styl: absolutna hybryda. Piwo niefiltrowane, niepasteryzowane.
Skład: woda; słody: pilzneński, Pale Ale, wiedeński, monachijski, pszeniczny wędzony, jęczmienny wędzony, Abbey Malt, melanoidynowy, orkiszowy, Special W; chmiele - 43 rodzaje; drożdże.
Zawartość alkoholu 7,4% obj., ekstraktu: 18,5°Blg.
Barwa bursztynowo - rubinowa, zamglona.
Piana jasnobeżowa, średnio - obfita i w miarę gęsta. Opadła do cieniutkiej i trwałej warstewki. Całkiem obficie oblepiła szkło, zaznaczając na nim każdy wypity łyk.
Nasycenie średnie.
Zapach cytrusowo - tropikalno - żywiczny. Do tego wędzona śliwka, nieco słodu i ziółek.
Smak w pierwszej chwili słodki. Przechodzi w całkiem sporą goryczkę z bogactwem nut leśnych i cytrusowych. Innych wszelakich owoców też jest ogrom. Przez chwilę delikatna wielce wędzonka. Słód nieco ukryty, choć podkreśla walory tego piwa. Pojawiają się też nutki winne i słabiutki kwasek. Faktycznie trudno to piwo przypisać do jakiegokolwiek stylu. Nie mniej jednak jest fantastyczne w konsumpcji.
W moim przekonaniu zasłużyło na 10 punktów.
Opinia: Sten
21/09/2015