Bednary - Yeti

Browar Bednary.

Oatmeal Rice Pale Ale. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Receptura piwa nawiązuje do tradycyjnego nepalskiego napitku zwanego raksi.

Skład: woda; słód jęczmienny, pszeniczny, owsiany; płatki owsiane, płatki ryżowe; chmiel: Citra, Summer, Chinook, Marynka; drożdże.

Zawartość alkoholu: 4,5% obj., ekstraktu 12,5% wag., IBU- 40.

Barwa blado - pomarańczowa, mętna.

Piana biała, średnia i bardzo gęsta. Opadła powolnie do trwałej, półcentymetrowej kołderki. Ażurowo oblepiła szkło.

Nasycenie umiarkowane.

Zapach dość intensywny, cytrusowo - sosnowy. W tle nutki zbożowe.

Smak kwaskowy z wyraźnymi cytrusami. Sporo żywicy oraz nutka kwiatowa. Wyraźny słód o zbożowym posmaczku oraz muśnięcie ryżu. Goryczka spora, przełamana kwaskiem o nieco pestkowym posmaczku. Po złapaniu temperatury pojawiają się bliżej niezidentyfikowane ziółka. Bardzo dobre to piwo. Można spróbować.

8 punktów.

Opinia: Sten
02/01/2016

encyklopedia/piwa/bednary_yeti.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:53 (edycja zewnętrzna)