Bavaria

Browar Bavaria, Lieshout, Brabancja Północna, Holandia.

Dzisiejszego wieczoru odbyłem wycieczkę do Bawarii. Niestety nie fizycznie, ale jedynie mentalnie. Jedynie mentalnie bowiem dziś specjalnie dla Was smakuję piwo Bavaria które nie jest niemieckie. Pochodzi z Holandii tak więc dość daleko browarowi odpowiedzialnemu za rozlewanie tegoż specyfiku do Bawarii. Jak udało mi się ustalić to browar nazywa się… Bavaria.

Literatura dołączona przez producenta tak oto rzecze: Składniki: naturalna woda mineralna, słód jęczmienny, pszenica, chmiel… Dodatkowo dowiadujemy się o woltażu. 5% powinno zadowolić znaczną większość.

Piana - gdybym tylko wiedział jak zmusić lub nakłonić to piwo by pokazało mi pianę, postarałbym się ją opisać. Co prawda pojawiła się w ilości mniejszej niż centymetr, ale… los jej był bardzo brutalny. Mówiąc językiem lekarzy: Pacjent zmarł. Szybko.

Kolor. Przyjemny. Kto lubi bursztyny i wierzy w ich moc leczniczą polubi Bavarię w szklance.

Jednak piwo nie jest do patrzenia, ale do picia. Moim zdaniem delikatna goryczka jest w niepokojący sposób zakłócana przez namolny posmak dwutlenku węgla i to połączenie daje dziwny posmak. Dziwny, nie oznacza naganny. Po prostu moje kubki smakowe nie były na to przygotowane i nie miały przyjemności czegoś takiego próbować. Zatem smak przyjemny.

Ogólnie można powiedzieć - dobre.

Dobra będzie dla tego piwa zatem 7

Opinia: Śmietan
2009-09-22



Piana jakby bardziej trwała, część osadza się na ściance kufla.

Barwa - tu się nie zgodzę. Jak dla mnie ciemno słomkowa.

W zapachu wyczuwa się kukurydzę, mimo, iż w składzie o niej się nie zająknięto. Dwutlenku węgla też nadmiernie dużo nie ma, znaczy nasycenie średnio wysokie.

Smak kwaskowo goryczkowy, jak dla mnie niespecjalny. Za dużo tego kwasku.

Podsumowując, dam nie więcej jak 6 punktów.

Opinia: Sten
08/08/2011

encyklopedia/piwa/bavaria.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:53 (edycja zewnętrzna)