Baird Brewing - Bałtyk-Pacific Collaboration Porter

Baird Brewing Company, Japonia w kolaboracji z Browarem Pinta.

Piwo niefiltrowane,
refermentowane w butelkach i naturalnie nasycone dwutlenkiem węgla.

Skład: woda; słód jęczmienny; chmiel w szyszkach: Marynka, Lubelski, Magnum. Shinshuwase; drożdże piwowarskie.

Zawartość alkoholu: 8,5% obj.

Barwa brązowa, klarowna bez mała.

Piana żółtawa, wpadająca w jasny beż, średnio obfita. Zredukowała się do trwałej, centymetrowej kołderki. Szkło oblepiła śladowo.

Nasycenie średnie.

Zapach słodowy z wyraźną palonką i karmelem. Da się też wyczuć nieco skórki od chleba i suszonych owoców. W tle trochę alkoholu.

W smaku sporo słodu z wyraźnym pieczywem. Następnie palonka i karmel wymieszane z suszoną śliwką. Minimalny kwasek oraz spora dawka alkoholu. Na finiszu dość mocna goryczka, która bardzo długo utrzymuje się na podniebieniu i przepleciona jest gorzką czekoladą. Taki ten porter mało porterowy, ale w sumie ciekawy, bo odbiega od klasyki znad Bałtyku. Piwo trochę ciężkie w spożyciu. Większą dawkę chyba trudno byłoby przyswoić.

7 punktów.

Opinia: Sten
15/05/2016

encyklopedia/piwa/baird_brewing_baltyk_pacific_collaboration_porter.txt · ostatnio zmienione: 2021/01/16 11:39 (edycja zewnętrzna)