Wyprodukowano dla Browaru Baba Jaga w Browarze Jan Olbracht Rzemieślniczy, Piotrków Trybunalski.
American Pale Ale. Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.
Skład: woda; słody: Pale Ale, pszeniczny. karmelowy 30; chmiele: Zeus, Mosaic, Simcoe, Cascade; drożdże US-05.
Zawartość alkoholu: 5,6% obj., ekstraktu: 12,5% wag., IBU-40, EBC-11,4.
Barwa złocista o ciemnym odcieniu, zamglona.
Piana biała w miarę obfita i bardzo gęsta. Opadła do cienkiej kołderki. Firankowo oblepiła szkło.
Nasycenie średnie.
Zapach owoców tropikalnych z wyraźnym mango i melonem. Nieco kwiatów i nutka cytrusowa.
W smaku na początku cytrusowy kwasek, następnie owoce tropikalne z leciutką słodyczą. Przyjemna podbudowa słodowa, a na finiszu cytrusowa goryczka przepleciona żywicą i trawą. Całkiem fajne to piwo. Wypiłem je ze smakiem.
8 punktów.
Opinia: Sten
13/02/2016
Tym razem wyprodukowano dla Browaru Baba Jaga w Browarze Regionalnym Wąsosz sp z o.o. Kod kreskowy: 59063952951661).
Grafika bez zmian.
W składzie: słody: Pilzneński, Pszeniczny.
Alkohol - 4,9 % obj. Ekstrakt - 12,5 °BLG. IBU: 45 EBC: 12
Piwo mętne; pływają w nim kłaczki drożdży. Barwa jasno bursztynowa. Piana biała, skromna, bardzo drobna i nietrwała. Opada w kilka minut do porwanej warstewki, słabo oblepia szkło. Nasycenie niskie do średniego. Zapach niezbyt mocny. Czuć cytrusy, słód, a w tle karmel i iglaki. W smaku piwo lekkie, treściwe i wytrawne. Dominują cytrusy wraz z nutą żywiczną. Oprócz tego czuć słód, nieco kwasku, nutę ziołowo - kwiatową. Goryczka mocna, przyjemna i trwała, choć taka chmielowo - żywiczno - ziołowo - grejpfrutowa.
Generalnie bardzo dobre piwo, fajnie skomponowane i świetnie uwarzone.
9 punktów.
Opinia: j24
05/10/2016