Baba Jaga - Hern

Wyprodukowano dla Browaru Baba Jaga w Browarze Jan Olbracht Rzemieślniczy, Piotrków Trybunalski.

American Pale Ale. Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda; słody: Pale Ale, pszeniczny. karmelowy 30; chmiele: Zeus, Mosaic, Simcoe, Cascade; drożdże US-05.

Zawartość alkoholu: 5,6% obj., ekstraktu: 12,5% wag., IBU-40, EBC-11,4.

Barwa złocista o ciemnym odcieniu, zamglona.

Piana biała w miarę obfita i bardzo gęsta. Opadła do cienkiej kołderki. Firankowo oblepiła szkło.

Nasycenie średnie.

Zapach owoców tropikalnych z wyraźnym mango i melonem. Nieco kwiatów i nutka cytrusowa.

W smaku na początku cytrusowy kwasek, następnie owoce tropikalne z leciutką słodyczą. Przyjemna podbudowa słodowa, a na finiszu cytrusowa goryczka przepleciona żywicą i trawą. Całkiem fajne to piwo. Wypiłem je ze smakiem.

8 punktów.

Opinia: Sten
13/02/2016



Tym razem wyprodukowano dla Browaru Baba Jaga w Browarze Regionalnym Wąsosz sp z o.o. Kod kreskowy: 59063952951661).

Grafika bez zmian.

W składzie: słody: Pilzneński, Pszeniczny.

Alkohol - 4,9 % obj. Ekstrakt - 12,5 °BLG. IBU: 45 EBC: 12

Piwo mętne; pływają w nim kłaczki drożdży. Barwa jasno bursztynowa. Piana biała, skromna, bardzo drobna i nietrwała. Opada w kilka minut do porwanej warstewki, słabo oblepia szkło. Nasycenie niskie do średniego. Zapach niezbyt mocny. Czuć cytrusy, słód, a w tle karmel i iglaki. W smaku piwo lekkie, treściwe i wytrawne. Dominują cytrusy wraz z nutą żywiczną. Oprócz tego czuć słód, nieco kwasku, nutę ziołowo - kwiatową. Goryczka mocna, przyjemna i trwała, choć taka chmielowo - żywiczno - ziołowo - grejpfrutowa.
Generalnie bardzo dobre piwo, fajnie skomponowane i świetnie uwarzone.

9 punktów.

Opinia: j24
05/10/2016

1)
BROWAR BABA JAGA Sp. z o.o. S. K., ul. Długopolska 18, 50-560 Wrocław, Polska.
encyklopedia/piwa/baba_jaga_hern.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:53 (edycja zewnętrzna)