Wyprodukowane dla Browaru Baba Jaga w Browarze Rzemieślniczym Jan Olbracht, Piotrków Trybunalski.
American Weizen. Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.
Skład: woda; słody: Pale Ale, pszeniczny; granulat chmielowy Hallertauer Hersburcker, Simcoe, Citra; drożdże S-33.
Zawartość alkoholu: 6,5% obj., ekstraktu: 12,5% wag., IBU-30.
Barwa złocista, mętna.
Piana biała, dość obfita i bardzo gęsta. Zredukowała się do cienkiej i nierównej warstewki. Koronkowo oblepiła szkło.
Nasycenie z tych mniejszych.
Zapach bananowo – goździkowy z delikatną nutką słodową.
W smaku cytrusowy kwasek, następnie sporo banana i goździków. Jakoś prawie zupełnie nie wyczuwa się użytych chmieli. Goryczka średnia, pestkowo – ziołowa. Krótkotrwała. Piwo poprawne i dobre, ale niczym szczególnym się nie wyróżnia.
Słabiutkie 7 punktów.
Opinia: Sten
19/04/2016