Piwzawod Oliwarija, Mińsk, Białoruś.
Piwo delikatnie pasteryzowane (Щадящая пастеризация) - szczerze powiem, że pierwszy raz spotkałem się z takim określeniem.
Skład: woda, słód jęczmienny piwowarski jasny, jęczmień piwowarski, syrop glukozowy, syrop glukozowo fruktozowy, produkty chmielowe.
Zawartość alkoholu: 5,0%, ekstraktu: 12,0%.
Barwa jasno złocista.
Piana biała, dość mizerna. Bardzo szybko redukuje się do pierścienia wokół ścianki kufla.
Nasycenie umiarkowanie średnie.
Zapach znikomy. Dopiero po lekkim podgrzaniu czuć małe co nieco słodu i jakby ziółek, plus jest jeszcze coś, co mi coś przypomina, ale nie mogę skojarzyć co. W każdym razie nie do końca fajne.
W smaku wodniste. Dominuje owocowy kwasek, w tle odrobina słodu. Goryczka ledwo wyczuwalna. Bardziej przypomina mi to napój niż piwo.
Na lato jak znalazł w charakterze ugaszacza pragnienia.
5/6 punktów.
Opinia: Sten
30/01/2012