AleBrowar - Hop Sasa

Wyprodukowane przez AleBrowar Sp. z o.o. w Browarze Gościszewo.

Polish IPA (PIPA).

Skład: woda; słody: pilzneński, pszeniczny, wiedeński, Carapils, zakwaszający; chmiel IUnga; drożdże Safale US-05.

Zawartość alkoholu: 5% obj., ekstraktu: 14°, IBU-60.

Barwa starego złota, subtelnie mętnawa. Jak na mój gust nieco za jasna, jak na styl.

Piana biała, bardzo obfita i równie gęsta. Utworzyła górzysty bez mała krajobraz, który to utrzymał się nawet po zakończeniu konsumpcji. Na szkle zaznaczyła każdy wypity łyk.

Nasycenie umiarkowane.

Zapach owocowo - kwiatowy z odrobiną słodu i ziołowymi nutami w tle.

Smak podobny do aromatu. Początek to owoce i kwiaty przeplecione niespecjalnie mocnym słodem. Po chwili daje o sobie znać przepyszna i długotrwała goryczka, która z dobre pół godziny pieści kubki smakowe. Jak na IPE uwarzoną na jednej polskiej odmianie chmielu - rewelacja.

Mocne 9 punktów.

Opinia: Sten
25/10/2014



No, to żeby nie było, że Naj jakoweś gingery tylko spożywa…
Już było, ale dawno… Uwarzone w Browarze Gościszewo sc, Gościszewo 11, 82-400 Sztum. Kod kreskowy: 59033641083661).

Typ: Polish IPA.
Niepasteryzowane, niefiltrowane.

Najlepiej spożyć przed: 30-11-2017.

Opis Stena bez zmian, chociaż sprzed 3 lat.

W smaku kwiatów nie dostrzegłem.

Uwzględniając niepasteryzowane - także 9 punktów.

Opinia: Naj
16/09/2017

1)
BROWAR GOŚCISZEWO SC Stanisław Czarnecki, Chrystian Czarnecki, 82-400 Gościszewo 11.
encyklopedia/piwa/alebrowar_hop_sasa.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:52 (edycja zewnętrzna)