Sten po wrażeniem... czyli jubileuszowy, X WFP

Kilka pierwszych wrażeń z jubileuszowego X WFP.

Na początek jednodniowe litewskie tradycyjne piwo Keptinis.

Uwarzone zostało w czwartek, a już wczoraj można było je zdegustować.

Piwo przygotowało dwóch piwowarów Simonas Gutautas (Browar Dundiilis) oraz Ricardas Pocius (Browar Pilsots) przy użyciu tradycyjnych narzędzi, co widać na zdjęciach.
















Uwarzono je ze słodu pieczonego w piecu, do fermentacji zastosowano wyjątkowe drożdże.

Na ostatnim zdjęciu Sonia testuje gotowy produkt.

Powiem od siebie, że piwo ma charakterystyczny posmaczek przypalonego pieczywa, jest lekko słodkawe i przełamane przyjemnym kwaskiem. Goryczki w nim niewiele.

A teraz kilka jeszcze migawek z X WFP.








Autor: Sten
06/04/2019

encyklopedia/opowiesci/6_4_19_sten.txt · ostatnio zmienione: 2019/07/07 20:02 (edycja zewnętrzna)