Perry Miłosławski Półsłodki

Browar Fortuna Sp. z O.O., Miłosław.

Jak chwali się producent na kontretykiecie:
„Perry, ze staropolskiego zwany również gruszecznikiem lub potocznie cydrem gruszkowym, to napój alkoholowy wytwarzany z soku z gruszek. Jesteśmy wierni tradycji wytwarzania wysokiej jakości trunków - nasz perry powstaje z dbałością o naturalny smak, w niespiesznym procesie fermentacji soku, bez sztucznych dodatków. Perry Miłosławski półsłodki to klasyczny perry o wyjątkowo delikatnym i szlachetnym smaku, który zawdzięcza gruszkom z polskich sadów. Po przelaniu do szklanki, urzeka naturalną barwą i aromatem dojrzałej gruszki. W smaku lekki, słodko - kwaskowy oraz przyjemnie musujący. Wspaniały aromat i wyjątkowy smak sprawiają, że jest to wyborna propozycja na wiele okazji. Wyłącznie z naturalnych składników. Perry półsłodki, półmusujący gazowany, pasteryzowany, naturalnie fermentowany. Zawiera siarczyny. Podawać w temperaturze 6-8°C Alkohol - 4,5% obj. Pojemność: 500 ml”

Napój klarowny. Barwa mocno rozcieńczonego soku gruszkowego. Piana biała, skromna, opada do symbolicznej obwódki w momencie nalewania, a po kilku minutach do zera. Nasycenie bardzo duże. Zapach winno - gruszkowy. W smaku napój mocno kwaskowaty, ale i słodkawy. Dominuje posmak gruszek. Jak to określiła moja żona: „Dobre jest. Trochę jak szampan z owockami.”

Cóż, jak dla mnie ten cydr to raczej taka ciekawostka. Latem, na takie upały jak teraz, do napicia się ten napój nadaje się znakomicie.

Opinia: j24
25/06/2016

encyklopedia/inne/perry_miloslawski_polslodki.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:23 (edycja zewnętrzna)