Żywieckie Pils

Żywiecki Browar Domowy Into the Wild.

Skład: woda, słód pilzneński, chmiel - Sybilla, Magnum, lunga; drożdże - Fermantis saflager S-23.

Zawartość alkoholu: 5,7%, ekstraktu: 13%, IBU-43, EBC-6.

Barwa złota z żółtymi odcieniami, mętna.

Piana biała, średnia. Opada dostojnie do cieniutkiej, trwałej warstwy, ładnie oblepiając szkło.

Nasycenie spore, choć nie przesadnie.

Zapach słodowy z odrobiną chmielu i owoców.

Smak prawie wytrawny. Dominuje wielce przyjemna chmielowa goryczka. Następnie przebija się słód, lekkie nutki owocowe i kwiatowe. Finisz ponownie goryczkowy, długotrwały i intensywny. Moim zdaniem rewelacyjne piwo, rzekłbym klasyka gatunku. Minusem jest to, że mam tylko jedną flaszkę…

10 punktów się należy.

Opinia: Sten
21/06/2013

encyklopedia/domowe/zywieckie_pils.txt · ostatnio zmienione: 2018/12/11 18:36 (edycja zewnętrzna)