Żywieckie Marcowe - Oktoberfest 16

Żywiecki Browar Domowy Into the Wild.

Skład: woda, słody - pilzneński, monachijski I, karmelowy czerwony, barwiący; chmiele - Marynka, Lubelski; drożdże Fermantis saflager W-34/70.

Zawartość alkoholu: 7,3%, ekstraktu: 16%, IBU - 26, EBC - 21.

Barwa rubinowa, lekko mętna.

Piana ciemno-kremowa z tych cieńszych. Nad wyraz szybko się porwała i w sumie pozostał po niej tylko cieniutki pierścień wokół ścianki.

Nasycenie średnie.

Zapach delikatny. Nieco słodu i nutek owocowych.

Smak całkiem ciekawy. Początek lekko karmelowy, następnie sporo owoców i słodu. W tle nieco nut palonych. Na koniec daje o sobie znać intensywna chmielowa goryczka. Piwo pije się wyśmienicie. Doznania na podniebieniu przyjemne wielce. Warto spróbować.

8,5 punktu.

Opinia: Sten
20/06/2013

encyklopedia/domowe/zywieckie_marcowe_oktoberfest_16.txt · ostatnio zmienione: 2018/12/11 18:36 (edycja zewnętrzna)